Jedzenie w Chinach z perspektywy obcokrajowca, wydaje się być czymś więcej niż tylko posiłkiem. To sens życia i niesamowita przygoda. Spotkać można wiele niesamowitych smaków, które docenią prawdziwi koneserzy jedzenia. Czego możesz tutaj spróbować? Dowiedz się więcej!
Chińskie potrawy, czyli co jedzą Chińczycy
- Makarony 面
Makarony najczęściej oznaczają zupę z makaronem albo dania a’la spaghetti. Chińczycy używają różnych odmian zarówno pszenicznych i ryżowych, grubych i cienkich, ale zawsze długich. Jak wszystko inne, jada się go pałeczkami, a pozostały wywar nabiera się łyżką.
- Kleik ryżowy 粥
Ryż z mięsem, warzywami i owocami morza, który Chińczycy jedzą często na śniadanie. Może być dobrym remedium na europejski żołądek potraktowany ostrymi potrawami.
- Pierogi 饺
Wszystkie w zależności od kształtu i sposobu przygotowania mają różne nazwy. Te najczęściej spotykane to:
- jiaozi 饺子lub shuijiao 水饺- są to pierogi gotowane w wodzie, rozmiarem i kształtem przypominające polskie.
- huntun 馄饨- są to pierogi w bulionie.
- jianjiao 煎饺- czyli smażone pierogi.
- xiaolongbao 小笼包- w wolnym tłumaczeniu małe smocze zawiniątka — pierogi gotowane na parze, które oprócz nadzienia zawierają w środku bulion.
Do pierogów zwykle podawane są różne sosy: ostre, słodko-kwaśne, sojowe, w których można je maczać.
- Hotpot 火锅
Jest to kociołek z bardzo ostrym bulionem, w którym klienci sami przyrządzają wybrane składniki. Najczęściej gotuje się w nim mięso pokrojone w cienkie plastry z warzywami i owocami morza.
- Sajgonki 春卷
Sajgonki, czyli to co lubimy najbardziej. Farsz mięsno-warzywny owinięty cienkim ryżowym plackiem i smażony w głębokim oleju. Zwykle podaje się je z sosami, w których możemy je namaczać.
- Ryż 米饭
Jest najbardziej oczywistą potrawą w Chinach. Kelnerzy podają go do posiłku nawet jeżeli o niego nie poprosisz. Zazwyczaj serwowany jest w małych, ceramicznych miseczkach dla każdego z gości z osobna. Zwykły gotowany ryż nazywa się mifan, a jego smażony zamiennik-chaofan. przygotowywany jest z dodatkiem mięsa i warzyw.
- Mięso
Oczywiście, na tej liście nie mogło by tego zabraknąć. Chińczycy jedzą każde mięso i na każdą jego część znajdą sposób.
Jedzenie w Chinach, czyli co nam smakowało najbardziej
- Baozi 包子- są to bułeczki z nadzieniem gotowane na parze. Najczęściej podaje się je na śniadanie, ale bez problemu znajdziesz je w restauracjach przez cały dzień. Zwykle jada się je z własnoręcznie przyrządzonym sosem. Dostajemy ocet ryżowy, sos sojowym i pikantną pastę i sami dobieramy proporcje. W tak przygotowanym sosie moczymy naszą bułeczkę i zajadamy.
- Jiaozi 饺子- często serwują je razem z baozi. Nadzienie jest w nich otoczone cienką warstwą ciasta i przypominają trochę polskie pierogi.
- Huntun tang 馄饨 汤- jest to zupa z pierożkami wonton. Wontony to delikatne, niewielkie pierożki z mięsnym farszem. Pyszne i tanie.
- Niurou mian 牛肉麵- czyli zupa z makaronem i wołowiną.
- Chao mian 炒面- czyli popularne noodle smażone z warzywami. Nasz faworyt! Nie zdziwcie się jak dostaniecie go w wersji z bulionem.
Chiny – dziwne jedzenie, którego mieliśmy okazje spróbować.
Najdziwniejszego jedzenia w swoim życiu spróbowałam na chińskim bazarze Dong Hua Men Night Market w Pekinie. Możesz tam znaleźć takie gatunki zwierząt, o których w Polsce nikt nie przypuszczałby, że będą nadawać się do zjedzenia. Z różnych specjałów, jakich tam spróbowałam, na wyróżnienie zasługują dwa- skorpion i rozgwiazda. Skorpion smażony był na głębokim oleju z ostrymi przyprawami. Był pyszny! Ciężko porównać, to do czegoś znanego z naszego kraju, a jedyne co przychodzi mi do głowy, to chips. Rozgwiazda natomiast smakowała podobnie do pasztetu, tylko w wersji mocno orientalnej. Także smażyło się ją na głębokim tłuszczu, a po podaniu, żeby dostać się do jadalnego środka, trzeba było wyłamać jej ramię. Wrażenia nie do opisania!
Jedzenie w Chinach – posłowie
Tak w skrócie przedstawić można chińskie menu. Nie sposób zjeść wszystkiego co oferują będąc na dwutygodniowym urlopie, a tym bardziej przedstawić tego tutaj. Nie mniej jednak chcieliśmy podzielić się naszą kulinarną przygodą z tego orientalnego świata. Koneserom kulinarnym polecamy się tam wybrać i przeżyć te doznania smakowe na własnej skórze.